maanantai 20. syyskuuta 2010

Luontoselvitystiedotusta

Syksy etenee omaa tasaisen kiireistä tahtiaan. Syyskuun puolivälin yli ollaan menty ihan hujauksessa. Tällä viikolla piti olla alun perin ohjausryhmän kokous, mutta maksatuksen vuoksi asioita järjesteltiin sähköisesti ja ohjausryhmän kokous siirtyy lokakuulle.

Viime viikon keskiviikkona meillä oli yhdessä Kilpailukykyä Pyhäjärviseudun luonnosta (KIULU) -hankkeen kanssa tiedotustilaisuus Köyliönjärvellä, Pyhäjärvellä ja Eurajoella tehdyistä luontokartoituksista. Tilaisuus meni hyvin ja luontoselvityksistä tiedotettiin Turun Sanomissa ja Länsi-Suomessa. Alasatakuntaan juttu on vielä tulossa.

Uutta tietoa jokiympäristöjen luonnosta tuotetaan siis kasvillisuuskartoituksen ja linnustoselvityksen keinoin. Eurajoen osalta näin laajoja selvityksiä ei ole ennen tehty ja luontoselvitysmateriaalia on muutenkin jokiympäristöistä vähemmän. Aika paljon kasvillisuusselvityksistä olenkin täällä kertonut ja paljon olette siitä kuvia nähneet. Mielenkiintoisempia lajeja Eurajokivarressa ovat olleet jokileinikki ja lehtopalsami. Vieraslajeista runsaina esiintyivät jättipalsami ja isokierto. Linnustoselvitystä on touko-kesäkuussa tehnyt Ahlman Konsultointi&suunnittelu. Santtu Ahlman ei päässyt itse tiedotustilaisuuteen paikalle, mutta kertoi, että Eurajoen yleisimpiin lajeihin kuuluivat telkkä, rantasipi, sinitiainen, peippo ja pajulintu. Linnustosta selvitettiin pesimälinnusto ja havaintojen pohjalta kuvataan joen eri osuuksien linnuston tila. Koskipaikat kartoitettiin viidesti kartoituslaskennoin ja muu joki kolmesti meloen. Raportti valmistuu vuoden vaihteeseen mennessä. Molempien raporttien tulokset tullaan viemään paikkatietoon.

Kuvat: Rantapenkere, Syysmuuttoa, Jokivarressa tiedotusta (Henna Ryömä), Tiedotustilaisuuden biologit Jarkko Leka (oik. KIULU kasvillisuus) ja Rauno Yrjolä (vas. KIULU linnusto).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti